آزيترومايسين چیست؟
آزيترومايسين (Zithromax) یک آنتی بیوتیک است که میتواند به درمان عفونتهای باکتریایی کمک کند. اشخاصی که بیماریهای قلبی دارند باید از استفاده ازاین دارو پرهیز کنند. آزیترومایسین آنتیبیوتیکی در کلاس ماکرولیدها میباشد. سازمان غذا و داروی (FDA) برای اولین بار در سال 1991 آزیترومایسین را تأیید کرد. مثل همه آنتیبیوتیکها ، آزیترومایسین تنها میتواند با باکتریهای خاصی مبارزه کند. به همین دلیل مهم است که قبل از مصرف دارو با پزشک صحبت کنید. آزیترومایسین در مقابل عفونتهای ویروسی یا به عنوان مسکن تاثیر ندارد.
مواردی که باید قبل از مصرف آزيترومايسين بدانید:
در صورت بارداري يا شيردهي،سابقه مشكلات كبدي و كليوي،تپش قلب غير طبيعي و یا سابقه حساسيت دارويي حتما قبل از آغاز استفاده از اين دارو با پزشک خود مشورت کنید.
اين دارو به فرم هاي مختلفی از جمله كپسول ،قرص و سوسپانسيون خوراكي ،قطره ي چشمي و ويال تزريقي در ايران موجود است.
از آنجا که این دارو در عملکرد داروهای دیگر در بدن میتواند اختلال ایجاد کند، لازم است قبل از شروع استفاده لیستی از کلیه داروهای مصرفی خود در اختیار پزشک یا داروسازتان بگذارید.
عوارض آزیترومایسین
– احتمال دارد در اثر مصرف این دارو اسهال خفیف ایجاد شود که پس از مدتی رفع میشود اما اگر اسهال شدید شد و ادامه دار شد، به پزشک مراجعه نمایید.
– احساس گیجی و خستگی، معده درد و تهوع نیز ممکن است از عوارض رایج این دارو باشند که با رژیم غذایی حاوی وعده های غذا سبک و ساده و حاوی فیبر مناسب و با محدود کردن غذا های چرب و پر ادویه و مصرف به اندازه آب در شبانه روز این علائم را کاهش دهید.
– در صورت بروز سردرد مایعات به مقدار کافی مصرف کنید و از داروساز یا پزشک خود درمورد داروی ضددرد مناسب سوال نمایید.
دیگر عوارض این دارو:
قلبی عروقی: درد قفسه سینه، ادم صورت، تپش قلب
پوستی: افزایش تعریق، اگزما، درماتیت قارچی، خارش، حساسیت پوست به نور، راش پوستی، کهیر، درماتیت وزیکولوبولوز
غدد درون ریز و متابولیسم: کاهش گلوکز سرم، افزایش گاما گلوتامیل ترانسفراز، افزایش لاکتات دهیدروژناز، افزایش گلوکز سرم، افزایش پتاسیم سرم
گوارشی: درد شکمی، بی اشتهایی، یبوست، اختلال چشایی، سوء هاضمه، انتریت، نفخ، گاستریت، ملنا (مدفوع خونی تیره)، کاندیدیاز دهانی، التهاب دهان
ادراری تناسلی: کاندیدیاز تناسلی، واژینیت
هماتولوژی و انکولوژی: آنمی، افزایش سطح ائوزینوفیل، افزایش نوتروفیل، لکوپنی، لنفوسیتوپنی، لنفوسیتوز، افزایش سطح پلاکت خون، مونوسیتوز
کبدی: یرقان کلستاتیک، افزایش سطح سرمی آلانین آمینوترانسفراز، افزایش سطح سرمی آسپارتات آمینوترانسفراز، افزایش بیلی روبین سرم، یرقان
ازدیاد حساسیت: آنژیوادم، واکنش ازدیاد حساسیت
عفونی: عفونت قارچی
موضعی: التهاب موضعی، درد محل تزریق
سیستم عصبی: آژیتاسیون، سرگیجه، خواب آلودگی، خستگی، سردرد، بی خوابی، کسالت، عصبانیت، درد، سرگیجه
عصبی، عضلانی و اسکلتی: هایپرکینزی عضلات، افزایش کراتین فسفوکیناز در نمونه خون
کلیوی: افزایش BUN، افزایش کراتینین سرم، نفریت
تنفسی: برونکواسپاسم، سرفه، آب آوردن ریه
متفرقه: تب
طریقه مصرف آزيترومايسين
آنتیبیوتیکها را درست طبق دستور پزشک استفاده کنید و بازه درمان را حتی اگر احساس میکنید خوب شدید و علائمتان برطرف شده است کامل بگذرانید، چون در این بازه امکان دارد همچنان باکتری کاملا ریشه کن نشده باشد و این کار ممکن است بروز مقاومت ميكروبی را افزایش دهد.
مقاومت میکروبی از مشکلات جهانی میباشد که به سرعت رو به افزایش است اگر که مصرف بی رویه و نامناسب آنتی بیوتیکها در دنیا ادامه داشته باشد، با مشکلات تهدید کننده حیات مواجه خواهیم شد.
هنگامی كه اين داروها بدون دستور پزشك ،با میزان نامناسب يا طول درمان نامناسب استفاده شوند، نه تنها اثرات مطلوب براي خود فرد ندارند بلكه باعث ريشه كن نشدن باكتري هاي موجود در بدن فرد نیز ميشود و علاوه بر آن،باكتري هايي كه در مقابل دارو قرار گرفته اند اما از بين نرفته اند، ممکن است نسبت به اين دارو مقاومت پيدا كنند.
اين مسأله منجر به ايجاد نسل جديد و مقاومي از ميكروبها مي شود كه ديگر به سادگي به داروهاي آنتي بيوتيكي موجود ،پاسخ نمي دهند.
از آنجا كه عموماً عفونت ها مسری میباشند استفاده بيرويه آنتیبیوتیکها نه تنها براي خود فرد بيمار بلكه براي ساير افراد جامعه نیز مشکل آفرین میشود.
– مصرف خوراکی این دارو ممکن است بصورت تک دوز و یا بصورت دوره ی ۳ تا ۵ روزه می باشد لذا مقدار و نوبت مصرف را حتما از پزشک یا داروساز خود سوال بفرمایید.
-در کودکان معمولاً فرم سوسپانسیون آزیترومایسین تجویز می شود و مقدارمصرف آن در هر نوبت با توجه به وزن و شرایط کودک توسط پزشک مشخص میشود. به دلیل تلخ مزه بودن این دارو میتوانید پس از میل کردن آن، مقداری آب میوه به کودک خود بدهید.
– فرم کپسول آزیترومایسین بهتر است با معده ی خالی(یک ساعت قبل یا دوساعت پس از غذا) مصرف شود ولی در صورت معده درد،می توان آن را همراه با غذا مصرف کرد. اما فرم قرص و سوسپانسیون دارو با غذا تداخلی ندارد و مي توان آن را قبل يا پس از غذا مصرف كرد.
– اگر ازشربتهاي ضد اسيد معده استفاده میکنید، حداقل دو ساعت با مصرف آزیترومایسین فاصله دهيد.
– در صورت اقدام به هرگونه واكسيناسيون به پزشك خود اطلاع دهید که از آزيترومايسين استفاده میکنید.