هشدار درباره تجویز بیشازحد داروهای تزریقی در ایران
در تیر ۱۴۰۴، سازمان غذا و دارو درباره مصرف بالای داروهای تزریقی در ایران هشدار داد. آمارها نشان میدهند که حدود ۴۵٪ نسخههای پزشکی کشور حاوی داروی تزریقی هستند. این در حالیست که سقف مجاز سازمان جهانی بهداشت ۲۰٪ اعلام شده است. این اختلاف نگرانکننده است و میتواند به سلامت بیماران آسیب بزند.
عوارض مصرف نادرست داروهای تزریقی
به گفته نازیلا یوسفی، مدیرکل نظارت بر سلامت دارو ها، مصرف بیرویه داروهای تزریقی خطرناک است. برخی از این داروها مانند سفتریاکسون یا کتورولاک ممکن است باعث شوک آنافیلاکسی یا حتی مرگ شوند. این داروها گاهی برای بیماریهای ساده تجویز میشوند، در حالیکه جایگزینهای خوراکی مؤثری دارند.
باور غلط درباره اثر سریعتر تزریقیها
بسیاری از بیماران تصور میکنند داروهای تزریقی مؤثرتر هستند. اما یوسفی میگوید در اغلب موارد مانند سرماخوردگی یا دردهای ساده، داروی خوراکی کافی است. بیشتر مسکنهای خوراکی، ظرف ۳۰ تا ۴۵ دقیقه اثر خود را نشان میدهند. نیازی به تزریق و عوارض احتمالی آن وجود ندارد.
وظیفه پزشکان و آگاهی بیماران
سازمان غذا و دارو از پزشکان خواسته است تنها در مواقع ضروری این دارو ها را تجویز کنند. همچنین بیماران باید به نظر پزشک اعتماد کنند و بر تزریق پافشاری نکنند. فرهنگسازی در مصرف منطقی داروها، به سلامت جامعه کمک خواهد کرد.