مترونیدازول چیست؟
مترونیدازول یک آنتیبیوتیک است و زمانی تجویز میشود که عامل بیماریزا، باکتری بیهوازی یا همان پروتوزوآ باشد. باکتری پروتوزوآ عموما در فضاهای داخلی و بستهی بدن تکثیر پیدا میکند که در آن اکسیژنی وجود نداشته باشد.
عفونتهای ناشی از تکثیر باکتری پروتوزوآ در بدن باعث بروز مشکلات معده، ترشحات چرکی واژن و مشکلات مختلف میشوند. این دارو هم در فرآیند درمان بسیار مفید است، و همچنین در اکثر مواقع برای جلوگیری از بیماریها هم استفاده میشود.
طریقه مصرف مترونیدازول
داروی مترونیدازول شکل های مختلفی مانند قرص، پماد، ژل، شیاف و دیگر شکل ها در بازار دارد که هر کدام از این موارد برای یک بیماری خاص استفاده میشود.
مترونیدازول خوراکی که رایجترین شکل این دارو نیز هست، باید 2 الی 3 مرتبه در طی روز استفاده شود که پزشک با توجه بهشدت و میزان پیشرفت بیماری، مصرف آن را 8 یا 12 ساعت یک بار تجویز میکند. همچنین حداکثر زمان درمان در بدترین حالت ممکن 14 روز میباشد. پس بهتر است بابت دوره درمان خود با پزشک معالج مشورت نمایید و به صورت خودسر برای قطع دوره درمان اقدام نفرمایید.
قرص مترونیدازول 250 باید با وعده غذایی یا همراه با یک لیوان پر از آب مصرف شود . توجه داشته باشید که خرد کردن، حل کردن در آب و جویدن مترونیدازول اصلا رایج نیست و توصیه نمیشود.
شاید بعضی اوقات نوبت مصرف دارو را فراموش کنید. اگر تا نوبت مصرف دارو بیش از 4 ساعت مانده است، باید در همان لحظه قرص را میل کنید و همچنین برعکس. یکی از هشدارهایی را که درباره استفاده از مترونیدازول باید جدی بگیرید، مصرف نکردن دو دز(دو عدد قرص) در یک نوبت است.
عوارض مترونیدازول
بیشتر داروهای شیمیایی و گیاهی علاوه بر فواید، از عوارض متعددی برخوردار هستند. بهتر است که این عوارض را بشناسید و بتوانید در جهت کمتر کردن آنها تلاش کنید. بهعنوان مثال از عوارض قرص مترونیدازول میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
احساس ضعف و خستگی
تغییر مزه و احساس طعم فلز در دهان
تغییر رنگ زبان و تیره شدن آن
ایجاد زخمهای دهانی
کاهش چشمگیر اشتها
حالت تهوع و استفراغ
تغییر رنگ ادرار به آجری و تیره
این مشکلات تا حدی قابل کنترل هستند. برای مثال اگر احساس تهوع و استفراغ دارید، میتوانید با استفاده غذاهای سبک جلوی این مسئله را بگیرید و یا با شستشوی دهان توسط دهانشویههای فاقد الکل، به بهبود زخمهای دهان کمک کنید.
مترونیدازول در بارداری و شیردهی
این دارو عوارض سنگینی دارد و خانمهای باردار، شیرده و کسانی که برای بارداری اقدام کردهاند، باید برای مصرف آن از پزشک مربوطه مجوز بگیرند.
داروی مترانیدازول معمولا توسط هیچ پزشکی در سه ماهه اول بارداری تجویز نمیشود. زیرا اگر توجه داشته باشید، این دارو در گروه X قرار میگیرد و مصرف آن باعث نقص عضو در جنین و حتی مرگ او میشود.
جایگزین مترونیدازول در صورت حساسیت
ساختار بدنی هر شخصی با شخص دیگر متفاوت است. این موضوع باعث میشود تا بعضی افراد نسبت به یک دارو حساسیت نشان دهند و عده ای هم نه. عموما کسانی که نسبت به پنیسیلین حساسیت دارند، میتوانند بدون هیچ مشکلی مترونیدازول مصرف کنند.
اما بعضی اوقات عده ای به مترونیدازول حساسیت نشان میدهند و باید بعد از قطع مصرف آن، با مشورت پزشک و بررسی عفونت مورد نظر، جایگزینی را برای آن انتخاب کنند.